Kimler Bağ-Kurlu Olabilir 2023 Güncel (YENİ KANUN)

Kimler Bağ-kurlu Olabilir 2023 yılında yapılan değişikler ve düzenlemeler sonunda kimler bağkurlu olabilir sorusunu yazımızda ayrıntılı şekilde ele aldık ve size en iyi şekilde bu sorunuza cevap verdik. Bilindiği üzere bağ-kur bir güvence sistemidir. Bu sistem sayesinde çalışamadığınız da emekli olma durumudur. Fakat bu emeklilik normal bir çalışan kişiden farklı olup bu fark, çalışan kişi de primler işveren tarafından ödenir. Bağ-kur da ise bizzat kendiniz ödersiniz. Bağ-kur hakkında biraz bahsettikten sonra çokça sorduğunuz Kimler Bağ-kurlu Olabilir sorunuza detaylı şekilde yanıt vereceğiz.

Kimler Bağ-Kurlu Olabilir 2023 Güncel (YENİ KANUN)

Kimler Bağ-kurlu Olabilir sorusunu yazımızda ayrıntılı şekilde ele aldık ve size en iyi şekilde bu sorunuza cevap verdik. Bilindiği üzere bağ-kur bir güvence sistemidir. Bu sistem sayesinde çalışamadığınız da emekli olma durumudur. Fakat bu emeklilik normal bir çalışan kişiden farklı olup bu fark, çalışan kişi de primler işveren tarafından ödenir. Bağ-kur da ise bizzat kendiniz ödersiniz. Bağ-kur hakkında biraz bahsettikten sonra çokça sorduğunuz Kimler Bağ-kurlu Olabilir sorunuza en iyi şekilde yanıt vereceğiz.

Kimler Bağkurlu Olabilir 2023

Bağ-kur özel veya bireysel olmalıdır. Devlete bağlı olmayan kurumlarda çalışanların bizzat kendi adlarına yatırdıkları primdir. Bu primler sizin ileride bağ-kurlu emekli olmanıza yardımcı olacak primlerdir. Aynı sigortalı bir çalışan gibi sizde bir miktar para prim ödersiniz. Sigortalı çalışandan farkınız bireysel olmanızdır. Bir süre zarfında bu primleri düzenli şekilde yatırırsınız bu süre 15 ile 25 sene olarak değişiyor. Bağ-kurda bir güvenli sigorta aracıdır ve sizin için avantajları vardır. Normal emeklilik 25 yıl 9000 gün, yaştan emeklilik için 15 yıl 5400 günü tamamlamak gerekiyor. Sağlık acısından bahsedecek olursak bir hastaneye gittiğinizde muayene ücretinden tutun ilaçlarınıza kadar devlet tarafından karşılanır. Yaşınız ilerledikçe çalışamaz hale gelirsiniz  bağ-kur sayesinde emekli olduktan sonra emekli maaşı alarak çalışmak zorunda olmayıp gelir elde edersiniz.

Bağkur sigortasından faydalanmak için 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi adına ve kendi hesabına bağımsız çalışanlardan;a) Esnaf ve sanatkarlar ile diğer bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile gelir vergisinden muaf olanlardan esnaf ve sanatkarlar siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına usulüne uygun olarak kaydı olanlar, b) Kollektif şirket ortakları,c) Adi Komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları, d) Limited şirketlerin ortakları,e) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları,f) Donatma iştirakleri ortakları,g) Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları,Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılırlar. Ancak, 18 yaşını doldurmamış olanlar, Kanunla veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına prim veya kesenek ödeyenlerle bu tür kuruluşlardan malullük veya yaşlılık aylığı ile daimi tam iş göremezlik geliri almakta olanlar, aylık veya gelir bağlanması için talepte bulunmuş olanlar, (dul ve yetim aylığı veya Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan geçici veya sürekli kısmi iş göremezlik geliri olanlar hariç) ile  tarım işi yapanlar, (tarım sanatlarına ait işleri yapanlar hariç), Bağ-Kur sigortalısı olamazlar. T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve 506 sayılı Kanunun 20. maddesine göre kurulmuş sandıklara zorunlu sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olarak prim ya da kesenek ödeyenler, Bu sosyal güvenlik kuruluşlarından malullük veya yaşlılık aylığı alanlar, Sosyal Sigortalar Kurumundan tam iş göremezlik geliri alanlar, T.C. Emekli Sandığından vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanlar, bu sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık ve gelir bağlanması için talepte bulunanlar, herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı bulunanlar, tarım sanatlarına ait işleri yapanlar hariç tarım işi yapanlar ile 18 yaşını doldurmamış olanlar Bağ-Kur sigortalısı olamazlar.

Sizinde bildiğiniz üzere Bağ-kur Emekli Sandığı ve SSK devlet tarafından birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu halini aldı. Bu nedenle Bağ-kurlu olabilmenin son aşaması olarak SGK binasına gidilecektir. Kimler Bağ-kurlu Olabilir 2023 sorusuna karşılık olarak; Türk vatandaşı olan, 18 yaşını tamamlamış herhangi bir iş yerinde sigortalı çalışan olmayan, vergi kaydı ve şirket ortaklığı olmayan ve çiftçi olmayan tüm vatandaşlarımız primlerini ödeyerek bağkurlu olmanın tüm haklarından faydalanabilir. Bağ-kurlu olabilmek için bağlı olduğunuz SGK binasına giderek yapabilir. Ayrıca il/ilçe tarım müdürlüğüne çiftlik kaydı olmadığına dair ve bağ-kurlu olabilmek için bildirge ve kimlik fotokopiniz yeterli olacaktır sizler için.

Yorum Yap: