Arbitraj Nedir

Arbitraj nedir sorusu günümüzde en çok araştırılan ve merak edilen konuların başında gelmektedir. Arbitraj nedir sorusunun yanıtına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Arbitraj Nedir

Arbitraj, piyasalar arası dengesizlikten fayda sağlama durumu anlamına gelmektedir. Piyasalarda böyle bir şeyin olmadığı fiyatların tüm piyasalarda eşit olduğu farz edilir. Yatırımcı bu durumu tespit ettiği zaman elini çabuk tutarak yatırım yapmaktadır. Düşük fiyattan almış olduğu ürünü başka bir piyasada yüksekten satma işlemini iyi analiz ederek takibi yapmak zorundadır. Eğer yatırımcı piyasadaki bozukluğu fark etmez ise bu durumu başka bir yatırımcı fark eder ve piyasa dengesi yeniden kurulur. Günümüzde merak edilen bir konu olan arbitraj nedir haberimizin devamında detaylarıyla anlatılmıştır. 

 

Arbitraj Nedir 

 

Arbitrajın asıl amacı risksiz kazanç sağlamak olduğundan, devlet tahvili ya da mevduat faizi işlemlerinin risksiz kazanç sisteminden daha fazla getirisi olmaz ise yatırımcının fayda sağlayabileceği bir durum olmaz. Arbitraj nedir, risksiz kazanç elde etmek için kullanılan bu sistemin asıl amacı piyasalardaki dengesizliklerden yararlanarak kar elde etmektir. Yatırımcı düşük fiyat ile başka bir piyasadan almış olduğu ürünü, yüksek fiyat ile başka bir piyasada satabilmektedir. Yatırım piyasasında piyasa dengesini bozan arbitraj işlemi işleyen piyasalarda yapılmaz. Arbitraj' tan kar elde etmek isteyen yatırımcı elini çabuk tutarak, piyasalar arası dengesizliği bulup bunu fırsata çevirmelidir. Eğer bu başka bir yatırımcı tarafından fark edilir ise piyasadaki denge yeniden kurulacağı için kar elde edemezsiniz.

 

Arbitraj İşlemini Kimler Yapar ?

 

Arbitraj işlemi günümüzde, portföy yada zenginlik yönetimi yapan şirketler piyaslarda ki bozukluğu keşfedebilmek için ilgili yazılımlar düzenlemektedirler. Gerekli algoritmanın yazılmasıyla piyasadaki arbitraj durumu görünür ve gereken işlemler uygulanır. Arbitraj işlemini yapan yatırımcılar piyasaya hakim olan deneyimli yatırımcılardan oluşmaktadır. Yeni yatırım işine girmiş kişiler ise eş zamanlı işlem yapmakta zorlandıkları için arbitraj işlemi onlara pek uygun değildir.

 

Arbitraj İşlemi Nelere Yapılır ?

 

Arbitraj işlemi günümüzde genellikle altın yada döviz piyasasında yapılmaktadır. Bütün ülkelerin kendilerine ait altın yada döviz işlemi olduğundan piyasalar arası fiyat dengesizliği oluşabilmektedir. Ülke içerisinde borsa fiyat dengesizliğinin yanında ülkeler arası borsalardaki fiyat dengesizliği' de arbitraj imkanı sağlamaktadır. Altın ve döviz borsalarında ilgili fiyat dengesizliği düşük bir tutarda olsa bile borsa risksiz kazanç sağlamaktadır. Diğer yatırım fonlarında çok bir piyasa dengesizliği olmadığı için arbitraj işlemi uygulanmaz. Deneyimli ve piyasadan anlayan yatırımcılar genellikle altın ve döviz piyasasını yakından takip etmektedirler. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA.

 

 

Yorum Yap: