Diyetisyen Maaşları Ne Kadar 2023

Bugün sizler için günümüzde güncel olan diyetisyen maaşları ne kadar 2023 konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar 2023

Diyetisyenler, sağlıklı ve hasta kişiler için uygun bir beslenme programını belirlemektedirler. Ayrıca, hastalıkların tedavisinde beslenmenin önemini vurgulayarak hastaların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi de diyetisyenlerin görevleri arasındadır. Diyetisyen olmak için öncelikle üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bu bölümden mezun olanlar, diyetisyen unvanı alarak çalışmaya başlayabilirler. Günümüzde birçok kişi diyetisyen maaşları ne kadar 2023 konusunu araştırmaktadır. İşte detaylar.

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar 2023

Diyetisyenler, insanların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yemek listelerinin hazırlanması, yemeklerin sağlıklı bir şekilde pişirilmesini amaçlayan bir meslektir². Diyetisyenler sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar³. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar

2023 yılında diyetisyen maaşları, 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak enflasyon oranıyla belirlenecek. Kamuda göreve yeni başlayan diyetisyenler 16.000₺ maaş alacak, 20 yıldır diyetisyenlik mesleğini icra eden diyetisyenler ise 20.000₺ maaş alacak. 2023 Ocak ayı zamları ile birlikte güncel diyetisyen aylıkları, 7.500 TL ile 15.500 TL arasında değişmektedir. 2023 zammı sonrası güncellenen yeni diyetisyen maaşları şu şekildedir: 
- Mesleğe yeni başlayan beslenme ve diyetetik maaşı: 16,285.61 TL 
- 4b Sözleşmeli diyetisyen maaşları: 11.940 TL 
- 10 Yıl deneyimli diyetisyen maaşı: 15.550 TL 
- 20 Yıl deneyimli diyetisyen maaşları: 18.500 TL 

Diyetisyenlerin çalışma saatleri görev aldıkları kuruma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kamuya bağlı olan hastanelerde ya da özel hastanelerde görev yapan diyetisyenler genel olarak 08.00 ile 17.00 arasında hizmet verirler. Nöbete kalan diyetisyenlerin çalışma saatleri ise 18.30’a kadar uzayabiliyor.

Emekli Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Emekli diyetisyenlerin aldığı maaş ne kadar süre mesleği yaptıklarına göre değişir. Meslekte geçirdikleri süreye oranla diyetisyenlerin aldığı yaklaşık maaş miktarı şu şekildedir¹²:

- Bir diyetisyen mesleğinde 25 yıl çalıştıktan sonra emekli alacağı maaş miktarı yaklaşık olarak **2 bin 826 TL** civarıdır.
- Bir diyetisyen mesleğinde 30 yıl çalıştıktan sonra emekli alacağı maaş miktarı yaklaşık olarak **3 bin 150 TL** civarıdır.
- Bir diyetisyen mesleğinde 35 yıl çalıştıktan sonra emekli alacağı maaş miktarı yaklaşık olarak **3 bin 496 TL** civarıdır.

Diyetisyenlerin çalışma koşulları İş Kanunu'nun 4/A, 4/B ve 4/C bentlerine göre değişebilir. Özel hastanelerde çalışan diyetisyenlerin sözleşmelerinde çalışma koşulları belirtilir ve kadrolu diyetisyen hak edişinin anlaştığı yüzdesini doğrudan alması gerektiği belirtilir. Diyetisyenlerin iş imkanları oldukça geniştir. Diyetisyenler; üniversitede akademisyen olarak görev alabilir, eğitici diyetisyen olabilir, halk sağlığı merkezlerinde çalışabilir, sağlık kuruluşlarında ve kliniklerde görev yapabilir, beslenme ile ilgili kurumlarda (spor merkezi vb.) hizmet verebilir. Diyetisyenler özel hastanelerde, güzellik merkezlerinde, yemek şirketlerinde, spor salonlarında ya da FTR merkezleri gibi alanlarda iş bulabilirler.

Diyetisyenler Ne İş Yapar?

Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar. Diyetisyenlerin görevleri arasında besinlerin; işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması durumlarında meydana gelebilecek farklılıkların insanların üzerindeki etkilerini incelemek; toplumda meydana gelen yanlış ve dengesiz beslenme durumlarını belirlemek; bu durumların sonunda ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı önlemler alınmasını sağlamak; besinlerin analizlerini gerçekleştirmek; diyet ürünler ve diyet öğünler geliştirmek gibi öğeler yer almaktadır. Diyetisyen olmak için üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında ise Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

Yorum Yap: