Yeşil Kart Nedir Ne İşe Yarar ?

Yeşil kart hastane işlerinizi ücretsiz şekilde gerçekleştirebilmeniz için verilen resmi bir evraktır. Merak edilen konulardan olan yeşil kart nedir ne işe yarar ? Sorusunun yanıtına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Yeşil Kart Nedir Ne İşe Yarar ?

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere yeşil kart verilmektedir. Ancak yeşil kart alabilmeniz için gereken şartları taşıyor olmanız gerekiyor. Yeşil kart almak isteyen kişilerde aranan ilk şart maddi durumunun kötü olmasıdır. Ayrıca yeşil kart almak isteyen kişilere gelir testi uygulanmaktadır. Yeşil kart hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere devlet tarafından verilmektedir. Eğer devlet size bu kartı verir ise, SGK ile anlaşması bulunan bütün hastanelerden ücretsiz şekilde hizmet alabilirsiniz. Günümüzde araştırılan ve merak edilen konuların başında gelen, yeşil kart nedir ne işe yarar ? Sorusunun yanıtına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz. 

 

Yeşil Kart Nedir Ne İşe Yarar ?

 

Ülkemizde yaşayan birçok vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasını yatırdıkları için SGK haklarından ücretsiz şekilde yararlanabilmektedir. Ancak ülkemizde işsizlik oranı çok fazla olduğu için büyük bir kısmın hiçbir sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bu durumda 3816 sayılı kanun ile yürürlüğe yeşil kart sistemi girmiştir. Ancak yeşil kart alabilmeniz için gereken bazı şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Devletin sunmuş olduğu hastane imkanlarından yararlanmak isteyen kişilere ilk olarak gelir testi yapılmaktadır. Gelir testini yaptırabilmeniz için bağlı ikametinizin bağlı bulunduğu Kaymakamlığı müracaat ederek yaptırabilirsiniz. Yeşil kart nedir ne işe yarar ? Yeşil kart devlet tarafından hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişilere verilen resmi bir belgedir. Yeşil kart Sosyal Güvenlik Kurumlarına bağlı bulunan hastanelerde ücretsiz işlem yapabilmeniz sağlamaktadır. Kısacası yeşil kart sahibi olan birisi SGK ile anlaşması bulunan hastanelerden ücretsiz olarak hizmet alabilmektedir. Yeşil kart alabilmeniz için gereken bazı şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Eğer yasalarca belirlenmiş olan şartlara uygun değilseniz yeşil kart almanız mümkün değildir.

Diğerleri bunu' da okudu: E-devlet Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır ?

 

Yeşil Kart Alabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir ?

 

Devlet tarafından verilen bu resmi belgeyi alabilmeniz için gereken bazı şartları taşıyor olmanız gerekiyor. Günümüzde yeşil kart almak isten kişide istenilen şartlar ise şunlardır;

* Ailede yaşayan kişi başı gelir ortalamasının brüt asgari ücretin 1/3' ünden az olması.

* Yeşil kart almak isteyen kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmamalıdır.

* Başvuru yapan kişinin vergi ya da çiftlik kaydının bulunmaması gerekiyor.

* Yeşil kart için başvuru yapan kişinin emeklilik durumunun bulunmaması gerekiyor.

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan herkes yeşil kart alma hakkına sahiptir. Yapılan yeşil kart başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından değerlendirilip incelenmektedir. Başvuruları uygun görülen vatandaşlara imza karşılığında yeşil kartları teslim edilmektedir. 

 

Yeşil Kartı Kimler Alabilir ?

 

Günümüzde 65 yaş üstünde olan ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış kişilerde yeşil kart alabilmektedirler. Ayrıca engeli bulunan bireylerde yeşil kart alarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Ancak devletin sunmuş olduğu birçok imkandan yararlanabilmeniz için mutlaka engelli raporunuzun olması gerekiyor. Engelli raporu ise en az %40 engeli bulunan kişilere verilmektedir. Fakirlik belgesi bulunan kişilerde yeşil kart alarak bu kartın sunmuş olduğu bütün imkanlardan yararlanabilmektedirler. Ayrıca hane halkının aylık gelirinin brüt asgari ücret tutarının 1/3' ünden az olan kişilerde yeşil kart alma hakkına sahiptirler. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişilerde yeşil kart alma hakkına sahiptir. 

 

Yeşil Kartın Geçerlilik Süresi Ne Kadar ?

 

Yasalarca belirlenmiş olan yeşil kart kullanım süresi 1 yıldır. Yeşil kartı bulunan kişilerin maddi durumlarının düzelmesi durumunda yeşil kart kullanımları devre dışı bırakılmaktadır. Ancak kartı kullandığınız süre boyunca maddi durumunuzda herhangi bir düzelme olmaz ise, kartın kullanım süresi yıl bazlı olarak uzatılmaktadır. Yeşil kart kullanım süresini uzatmak isterseniz eğer, yeşil kart yoklama belgesi doldurarak kartınızın süresini uzatabilirsiniz. Kart kullanım süresinin uzatılması için Kaymakamlık, Valilik yada Sosyal Güvenlik Kurumlarına müracaat edebilirsiniz. Yeşil kart kullanım süresinin uzatılması işlemine yeşil kart vizeleme işlemi denilmektedir. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA.

 

 

 

 

 

Yorum Yap: