Engelli Maaşları Hangi Durumda Kesilir

Engelli maaşları devletin engeli bulunan vatandaşlara vermiş olduğu maaşlardır. 2023 engelli maaşları hangi durumda kesilir ? Sorusunun yanıtına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Engelli Maaşları Hangi Durumda Kesilir

Engelli maaşı devletin engeli bulunan vatandaşlara her ay düzenli olarak ödediği paranın toplamıdır. Bu maaşı alabilmeniz için öncelikle engelli raporunu almanız gerekiyor. Engelli raporunu Sağlık Bakanlığına bağlı bulunan tam donanımlı hastanelere müracaat ederek alabilirsiniz. Hastanedeki doktorlar size gereken muayeneleri yaptıktan sonra engel durumunuz ortaya çıkacaktır. Ayrıca bilmelisiniz ki muayene birçok farklı uzman doktor tarafından yapılmaktadır. Yapılan muayeneden sonra engel durumu %40 ve daha fazla olan engelli bireylere engelli raporu verilmektedir. Bu raporu aldıktan sonra bulunduğunuz il yada ilçedeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına başvuru yaparak engelli aylığı için başvuru yapabilirsiniz. Günümüzde en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında gelen engelli maaşları hangi durumda kesilir sorusunun yanıtına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz. 

Engelli Maaşları Hangi Durumda Kesilir 

Engelli maaşları devlet tarafından engeli bulunan kişilere her ay düzenli olarak ödenen para tutarıdır. Aylık maaşa bağlanabilmeniz için ilk önce tam donanımlı hastaneden engelli raporu almanız gerekiyor. Engelli raporu alabilmeniz için ise en az %40 engel oranınızın bulunması gerekiyor. Raporu aldıktan sonra gereken evrakları hazırlayarak Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına aylık başvurusu yapmalısınız. Başvurusu olumlu olarak sonuçlanan engelli bireylerin aylıkları her ay düzenli olarak PTT şubelerine yatmaktadır. Ancak bazı durumlarda engelli maaşları kesilebilmektedir. Engelli maaşları hangi durumda kesilir, engel oranınız %40 altında düşerse eğer engelli aylığınız kesilecektir. Engellilik oranı %40 altına düşen kişiler bu durumu bildirmez ve aylık almaya devam eder ise almış olduğu aylıklar yasal faiz olarak devlet tarafından geri alınacaktır. Bu yüzden engel oranınızda değişme olur ise bunu mutlaka Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına bildirmelisiniz. Aksi takdirde aldığınız aylıkları devlet yasal faiz olarak geri sizden tahsis edecektir. Engelli raporu 2 yılda bir yenilenmek zorundadır. Eğer 2 yıl boyunca almış olduğunuz tedaviler olumlu olur ve engel oranınız %40 altında düşer ise engelli raporu verilmeyecektir. 

İlgili Haber: Engelli Adına Alınan Aracı Kimler Kullanabilir ?

Engelli Maaşları Ne Kadar ?

Engelli aylığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her ay engelli vatandaşlara verilmektedir. Bu aylığı alabilmeniz için gereken evrakları tamamlayarak başvuru işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. 2023 engelli maaşları ne kadar ? Sorusunun yanıtına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

%40 - %69 Arası Engelli Maaşı = 537 TL ile 657 TL arasındadır.

%70 ve Üzeri Engelli Maaşı = 854 TL olarak belirlenmiştir.

Engelli Maaşı Alma Şartları 2023

Engelli maaşını alabilmeniz için gereken şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Engelli maaşı almak isteyen kişi engel durumunu hastane raporu ile kanıtlamak zorundadır. Muayene olduğunuz hastaneden en az %40 engel oranı çıkması durumunda engelli raporu alabilirsiniz. Engelli maaşı almak isteyen kişide aranan ilk şart en az %40 engelinin bulunmasıdır. Eğer %40 oranından daha az oranda bir engeliniz bulunuyor ise engelli raporu alamazsınız ve devlet tarafından aylık alamazsınız. Engelli raporunu aldıktan sonra gereken evrakları hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurular Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı üzerinden yapılmaktadır. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA.

 

 

Yorum Yap: