İşten Ayrıldıktan Sonra Dava Açma Süresi Ne Kadar 2023 Güncel (YENİ KANUN)

İş Kanunu'na göre işten ayrıldıktan sonra dava açma süresi nedir? Geriye dönük İş Mahkemelerinde dava açma süresi kaç yıldır. Bu soruların yanıtı bu sayfamızda yer almaktadır.

İşten Ayrıldıktan Sonra Dava Açma Süresi Ne Kadar 2023 Güncel (YENİ KANUN)

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre çalışmakta olan bir işçi, işten ayrıldıktan sonra bir takım alacaklarını işverenin vermediğini ve haksızlığa ugradığını düşünüyorsa bu durumda İş Mahkemelerine başvuru yapabilir.Gerekli evrak ve belgeleri topladıktan sonra iş mahkemelerine dava başvurusunda bulanabilir. İş Mahkemeleri, işveren ve işçi arasındaki uyuşmazlıkları karara bağlayan mahkemelerdir. Peki işçi işten ayrıldıktan sonra dava açma süresi ne kadardır, ne kadar süre zarfında işverene dava açılabilir? Sizler için SSK sitesi olarak araştırarak bu konuyu inceledik.

İşten Çıktıktan Sonra Dava Açma Süresi 2023

İş Mahkemeleri'ne gitmeden önce işverenle iletişime geçilerek ortaya çıkan haksızlığın giderilmesi konusunda başvurmamız gerekmektedir. Eğer işveren, söz konusu haksızlığı gidermiyor ve ortada resmi bir hak kaybı söz konusuyla son çare olarak işçi İş Mahkemelerine başvuru yapabilir. Dava açmadan önce işvereninize ihtarname gönderdiğinizden zaman aşımı süresi ve hak düşürücü sürelerine dikkat ediniz. Mümkün oldukça bir avukat aracılığıyla hukuki yardım da almanızda yarar olacaktır. İşçinin işten çıktıktan sonraki tarihten itibaren işçinin hangi nedenle dava açacağı önemlidir. İşe iade davası, işçi alacak davası ve davalara göre zaman aşımı süresi vardır.


İşten Ayrıldıktan Sonra İşe İade Davası 2023

İşe iade davaları belli bir süre içerisinde İş Mahkemelerine başvurulması gereken bir dava türüdür. Eğer işten ayrıldıktan sonra 1 ay içerisinde dava açmamanız durumunda dava başvurusu kabul edilmeyecektir. İşçi, işten ayrıldıktan sonra 1 ay içerisinde eğer işe iade davası açmak istiyorsa İş Mahkemesine başvuru yapmalıdır.

Tazminat Ve Alacak Davası 2023

İşten ayrılan işçi, alacak konusunda hak kaybına uğradığını düşünüyorsa bu durumda; Tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıl, ücret alacaklarında ise zaman aşımı süresi 5 yıldır. Bu zaman aşımı süresinin tespiti ise, alacağın doğduğu günden itibaren hesaplanacaktır. Yani işten çıkış tarihinizin bir önemi yoktur. Örnek olarak kıdem ve ihbar tazminatları işçinin işten ayrılmasıyla beraber başlamaktadır. Ancak fazla çalışma ücret veya maaş alacakları ise ücretin hak edildiği günden itibaren başlayacaktır. Yıllık izin ücretleri ise işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren hesaplanmaktadır.

Sonuç olarak işten ayrılan bir işçinin İş Mahkemesi'ne başvuru yaparak dava açması için genel bir dava açma süresi yoktur. İşçinin hangi davayı açacağı, bu süreyi değiştirmektedir. 

  • -  İşe iade davası açmak isteyen işten çıkarılan bir işçi, bu davayı işten ayrıldıktan sonra (fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarih) 1 ay içerisinde dava açmalıdır. Aksi halde 1 ay sonrasında açılacak dava kabul edilmeyecektir.
  • -   İşçinin alacakları veya ücret ile ilgili konularda dava açması için ise 5 veya 10 yıllık zaman aşımı süresi vardır. Bu zaman aşımı süresi davanın türüne göre değişmektedir.


Sskbagkur.com sitesi olarak sizler için bu sayfamızda işten ayrıldıktan sonra dava açma süresi hakkında güncel kaynakları inceleyerek bu sayfamızı hazırladık. Siz de konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız aşağıda bulunan yorum bölümümüzü kullanabilir, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek güncel SSK ve Bağ-Kur konuları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: İşten ayrıldıktan sonra Ssk ne kadar geçerli?

Yorum Yap: