Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2023

Personel çalıştıran işyerleri çalıştırdıkları elemanlara sigorta yapmak zorundadır. Sosyal güvence sağlamayan işyerleri cezai işleme maruz kalacaktır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2023 aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2023

Üretim hizmet sağlayan işyerleri üretimi ve hizmeti sağlamak amacıyla personel çalıştırmaya ihtiyaç duymaktadır. İşyerleri çalıştırdıkları elemanları sigorta güvencesi altına almak zorundadır bu zorunluluğa uymayan işverenlere sigortasız işçi çalıştırma cezası 2023 yılında da uygulanmaktadır. Bazı işyerlerinde deneme süresi adı altında belirli bir süre sigortasız çalışması talep edilmektedir. Böyle bir talep edilmesi söz konusu değildir. Vatandaş işe başladığı günden itibaren sigortasının başlatılması zorunludur. Bu madde kanunun 4857 sayılı iş kanununun Deneme süreli iş sözleşmesi başlıklı 15. maddesinde taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda bunun süresi en fazla 2 ay olabilir. Bu süre en fazla 2 ay daha fazla olabilir. Bu süre içerisinde çalışanın bütün haklarının verilmesi zorunludur. Sadece anlaşmazlık durumunda tazminat hakkı olmadan sözleşmeyi işçi veya işveren feshedebilir. Bu süre içerisinde işçinin ücreti ve diğer hakları verilmesi zorunludur. 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2023

5510 sayılı kanuna göre işveren işçinin işe başladığı andan itibaren sigortasını yapması zorunludur. Fakat işçinin işe başladığı gün resmi tatile denk gelmesi durumunda işveren ilk işgününde işe giriş bildirgesini vermesi zorunludur. Diğer durumlarda 5510 sayılı kanunun 8. maddesi sosyal sigorta işlemleri yönetmeliğinin 11. maddesinde yer aldığı gibi bazı durumlar hariç işçi işe başlamadan 1 gün önce işe giriş bildirgesi verip sigortası başlatılması zorunludur. Bu kurallara uymayan işverenlere cezai işlem uygulanmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun 102. maddesinde belirtildiği gibi uygulanacak para cezası sigortasız işçi çalıştıran işyerinin tescilsiz olup olmadığına göre sigortasız çalıştırıldığı süreye göre uygulanacak para cezası oranları değişkenlik göstermektedir. Sigortasız işçi çalıştırma cezası kişinin işe başlama bildirgesi verilmediyse 10.008, 00 TL’dir. SGK beyannamesi verilmediyse ödenecek ceza 10.008, 00 TL’dir.  1 işçinin sigortasız çalıştırılma cezası 1 ay için 20.516,00 TL olarak uygulanmaktadır. 2 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 41.032,00 TL, 5 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 102.580,00 TL’dir.

Habere ulaşmak için tıklayınız: SGK Şikayet Hattı Numarası

- Sigortasız işçi çalıştıranlara denetmen veya müfettiş tarafından incelenmesi işçinin sigortasız olması belirlenmesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
 
- Sigortasız çalıştırılan işçinin hastalanması, iş kazası geçirmesi veya işten dolayı hastalığa kapılması durumunda işçinin karşılaştığı bütün masrafların işveren tarafından tahsil edilecektir. 

- Denetlenmesi durumunda sigortasız işçi çalıştıran işyerleri verilen teşfiklerden 1 yıl süreyle faydalanamamaktadır.

- İşçinin sigortasız çalıştırıldığı süreye ait sigorta primlerinin işverenden gecikme zammı ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi.

 

Yukarıda yer alan bilgilere göre sigortasız işçi çalıştıran işverenlere sigortasız işçi çalıştırma cezası 2023 adı altında ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. İşçi sigortasız çalıştırıldığı süre içerisinde başına bişe gelmesi durumunda işverene hapis cezasına kadar cezalar uygulanabilir. Sigortasız işçi çalıştıranları şikayet etmek için siz de sgk şikayet hattı numarasını 7/24 ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Sigortasız İşci Çalıştıran Yerleri Şikayet  Etme Numarası 

Günümüzde bir çok işyeri sigortasız bir şekilde elaman çalıştırmaktadır. Bu duruma mağruz kalan kişilerin haklarını savunmak için ulaşabilecekleri ve şikayetlerini dile getirebilecekleri bazı ilgi yerler ve kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlara hakkınızın yendiğini ve sigortanızın yapılmadığını söylediğiniz zaman ve bu durumu kanıtlayabildiğiniz zaman  (gerekli belgelerle) gerekli mağduriyetinizi gidermek için size gerekli ödemeler ve ihtiyacınızı saglamak için gerekli işlemler yapılacaktır. Sigortasız işci çalıştıran yeri şikayet etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu iletişim hattı olan ALO 170 7/24 hizmet vermektedir. İşte sigortasız işçi çalıştırma ihbar hattını arayabilirsiniz ve şikayetinizi dile getirebilirsiniz.Sigortasız işçi çalıştırmak suç olarak sayılmaktadır. Ülke ekonomisi için zarar olarak görülen bu sistemin tespit edilmesi için yardımda bulunan kişilere belli oranlarda ödül verilmektedir. Kaçak işçi çalıştıran iş yerine verilen ceza tutarı kadar şikayette bulunan kişiye ödül verilmektedir. Eğer arama yolu ile bu durumu halletmek istemiyosanız mail yolu ile bu durumu gerekli makamlara ulaştırabilirsiniz. Bu durum Cimer'den geçmektedir.

Mail Yoluyla Sigortasız İşci Çalıştıran Yer Nasıl Şikayet Edilebilir ? 

Cimer’e başvurarak: Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezinin resmi sitesi olan CİMER’e de şikayette bulunabilirsiniz.

İlk önce cimer.gov.tr adresine giriniz.

Sayfada sağda yer alan başvuru yap seçeneğine tıklayınız.

Sırayla T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, annenizin evlenmeden önceki soyadının ilk ve son harflerini, kimlik seri numaranızı ve cep telefonu numaranızı doğru bir şekilde yazın.

“Onay Kodu Gönder” butonuna tıklayınız.

Karşınıza gelen ekranda doğum yılınızı ve nüfusa kayıtlı olduğunuz ile seçerek onay gönder butonuna tıklayınız.

Telefonunuza gönderilen 4 haneli numarayı istenilen alana giriş yapınız.

Açılan sayfadan İstek, Görüş – Öneri, İhbar, Şikayet ya da Bilgi Edinme Hakkı seçeneklerinden İhbar’ı seçin. Eğer doğrudan zarar gören ya da mağdur olan tarafsanız İhbar yerine Şikayet seçeneğini tıklamanız gerekir.

Eğitim durumunuzu da seçtikten sonra e-posta adresinizi giriş yaparak ileri seçeneğine tıklayınız.

Bu şekilde ihbarınızın değerlendirmeye alınabilmesi için kişi ya da kurum hakkında detaylı bilgiler vermeniz gerekmektedir. İsim soyisim adres ve kurum bilgilerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.

Yorum Yap: