SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir 2023 (YENİ KANUN)

2023 yılında yapılan yeni güncellemeler ve değişikler üzerine Emeklilik hayali kuran bir çok kişi SSK primi eksik olan nasıl emekli olabilir 2023 diye merak etmektedir. Peki eksik prim günüyle yaştan emekli olmak için neler yapılmalıdır işte yanıtı.

SSK Primi Eksik Olan Nasıl Emekli Olabilir 2023 (YENİ KANUN)

Yaşı emekli olmaya müsayit ancak prim sayısı eksik olan kişilerden pek çok yorum alıyoruz. Bundan dolayı biz de ssk primi eksik olan nasıl emekli olabilir 2023 diye merak edenlere özel olarak bu sayfamızı hazırladık. Siz de prim eksikliğinden dolayı emekli olamıyorsanız bu sayfamızı dikkatli bir şekilde inceleyiniz.

Eksik Prim Günüyle Yaştan Emeklilik 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emeklilik yaşının aşağılara çekilmesini bekliyorlar ancak bazı vatandaşlarımızda ilerlemiş yaşına rağmen prim gün sayısı eksikliğinden dolayı emekli olamıyor. Eksik prim gün sayısı olanlar yaştan nasıl emekli olabilir, nelere dikkat etmeli, nereye başvurulmalı? Sizler için araştırarak aşağıda maddeler halinde bu konumuzu hazırladık. Öncelikle şunu belirtelim, emeklilikten vazgeçerek 8-10 yıllık primlerini SGK'dan toplu olarak almak isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. E devlet üzerinden çoğu kişi SGK hizmet dökümüne bakarak kazançlarını toplu olarak alabileceğini zannediyor. Ancak orada gözüken yatırılan prim değildir, prime esas kazançtır. Doğal olarak toplu olarak ödeme veya sistemde görünen prime esas kazancın yüzde 20'si kadar olacaktır.

SSK 3600 GÜN İLE EMEKLİLİK İMKANI

SSK'lıların 15 yıl sigortalı, 50/55 yaşını ve 3600 prim gününü doldurmasıyla beraber emekli olabilmesi için kademeli olarak yaş uygulanmaktadır. İlk işe girişi 8 Eylül 1999'dan önce olan SGK'lılar, üç şarttan sonuncu olanı yerine getirdiklerinde yaştan emekli olabiliyorlar. Yukarıda yer alan tabloya bakarak, 1 Eylül 1961 yılı doğumlu olan bir kadın 8 Ağustos 1999 tarihinde 4/A'lı sigortalı olmuşsa, 28 şubat 2019 tarihiyle birlikte 3500 gün prim ödemişse, prim gününü 3600'e tamamlayıp 58 yaşını dolduracağı 1 Eylül 2021'da emekli olmaya hak kazanacaktır.

3 KOŞULDAN HANGİSİ EN SON YERİNE GETİRİLİRSE

15 yıl SGK'lılık, 3600 prim günüyle birlikte erkeklerde 55, kadınlarda ise 50 yaş şartıyla birlikte en son hangisi yerine gelirse, o tarihte olan kademeli yaş esas alınmaktadır. Örnek olarak 15 Temmuz 1965 doğumlu bir erkek 1990 yılında SGK'lı olarak işe başlamış olursa 2011'de 3600 prim gününü dolduruyor. Bu tarihten sonra da hiç çalışmamış ise ilk olarak 55 yaşını doldurduğu tarihe bakmak gerekmektedir. Bu kişi 55 yaşını 2020 yılında dolduracaktır, üç koşulu yerine getirdiği tarih ise 24 Mayıs 2014 olduğu için, 60 yaşını tamamlayacağı 15 Temmuz 2025 tarihinde emekli olacaktır.

SSK Primi Eksik Olan Nasıl Toplu Para Alabilir?

Emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gününüzü tamamlayamıyor ve emekli olamayacağınız düşünüyorsanız toplu para almak için 2 şartı tamamlamanız gerekecektir. SSK'lıların emekli olabilmeleri için prim günlerini ve yaşını doldurmaları gerekmektedir. Ancak bu şartları tamamlayamayan kişi SGK'dan toplu ödeme alabilir. Toplu parayı alabilmek için gereken şartlar ise;

- SGK'lı olarak bir iş yerinde çalışmıyor olmak, veya kendi işinin sahibi olmamak.
- Emekli olmak için gereken 3 şarttan 2'sini yani erkekler için 25, kadınlar için 20 yaş sınırını tamamlamış olmak.

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler gerekli olan primlerini tamamlamış ise zaten emekli olabilmektedir. Ancak primlerinde eksiklik olan kişiler bu parayı alabiliyorlar. Parayı talep edebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

Askerlik Borçlanmasıyla İşe Giriş Tarihinin Öne Çekilmesi

SSK primi eksik olan erkekler askerlik öncesinde sigortası bulunmuyorsa, bu günler için askerlik borçlanması ödenebilir. Emekli olmak isteyen kişinin askerlik borçlanması ile sigorta başlanıç tarihinin özellikle 8 Eylül 1999 öncesine çekilmesiyle büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz. Bu sayede 1 yıl erken emeklilik de mümkün olacaktır. Kademeli sistem ile SSK'nın 1 gün öne çekilmesiyle beraber 1 yıl erken emekli olabilmek de mümkündür. Askerlik borçlanma maliyeti de en az 10 Bin TL olacaktır.

Doğum Borçlanmasıyla SSK Primi Tamamlama

Kadınlarda ise doğum borçlanması yoluyla SSK primi tamamlamak mümkündür. Bu yöntemi kullanabilmek için çocuğun doğumunun sigortanın başlama tarihinden sonra olması gerekmektedir. Yani çocuk doğmadan önce SGK'lı olarak çalışıyor olmanız gerekecektir. 

TORBA YASA İLE EMEKLİLİK

Emeklilik yaşını doldurmuş fakat prim gün sayısı yetersiz olan kişilerin emekli olabilmeleri için beklenen yasa daha öncesinde mecliste görüşülmüştü. Belli yaşı tamamlamış oplanlar eksik olan SSK primini borçlanarak emekli olma hakkına sahiptirler. Geçtiğimiz aylarda da Bağ-Kur'lular yaş ve yıl ile prim şartlarını yerine getirerek geçmişe dönük borçlarını ödeyip emekli olabildiler. Ayrıca bazı düzenlemeler yapılırsa eksik prim günü olan kişilerin emekli olabilmeleri için farklı çalışmalar da konuşulmaktadır. Siz de bu sayfa aracılığıyla ssk primi eksik olan nasıl emekli olabilir sorusuna yanıt bulabilirsiniz. SSK ve Bağkur ile ilgili tüm gelişmeleri, güncel haberleri sitemizde bulabilir, aklınıza takılan detayları aşağıda bulunan yorum bölümümüze yazabilirsiniz.

İlgili:

Sgk müşteri hizmetleri
Ssk rapor parası sorgulama

 

Yorum Yap: