2023 Bağkur Emeklilikte Yaşa Takılanlar Güncel (YENİ KANUN)

Bir çok kişi Bağkur'da yaşa takılanlar 2023 yılı bilgilerini merak etmektedir. Siz de bu sayfadan Bağkurlu emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili güncel bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.

2023 Bağkur Emeklilikte Yaşa Takılanlar Güncel (YENİ KANUN)

 Bağkur emeklilik yaşa takılanlar 2023, Milyonlarca Bağkur’luyu ilgilendiren bir durum olan 04.04.2019 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 23.04.2019 tarihli ve 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumuda bu Kanunun nasıl uygulanacağına istinaden  2019/13 Sayılı bir genelge  yayınlamıştır.

Peki, bu arada  Kanun ne diyor, tarım ve esnaf Bağkur’luluğunuzdan dolayı 30.04.2019 tarihine kadar 12 ay ve üzeri prim borcunuz var ise ve bu prim günlerinize hiç ihtiyacınız yoksa 31.07.2019 tarihine kadar müracaat ile durduracağız. 01.08.2018 tarihiden itibaren ise resen durduracağız, ihtiyacın varsa ya hepsini ödeyeceksin ya da ihtiyacın kadar ödeyebilirsin, ihtiyacın yoksa da biz bu günleri 01.08.2018 de durduracağız bu tarihten sonra düzenleme yapmak etmek istersen gün seçtirmem borcunun hepsini ödeyerek emekliliğini gerçekleştirebilirsin.

BAĞKUR'DA YAŞA TAKILANLAR 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu  çıkartılan  bu yasa ile SGK prim günlerinden dolayı alacağından feragat etmiş gibi görünse de, ihtiyacı olan kadar primlerini  ödeyen Bağkur borçlusu vatandaşlar nedeniyle Kurumun uzun yıllardan beri tahsil edemediği borçların bir kısmınını da  tahsil ettiği ve edeceği de aşikârdır.

Bu yasa bir çok mecrada yayınlandıktan sonra Emeklilikte Yaşa Takılanlar, onlar oluşan bu gruba  EYT diyorlar, bir de mevcutta  var olan Emeklilikte Bağkur’a takılanlar grubu adı altında bir grup oluşmuş oldu, onların kısaltması  da EBT olsun. Emeklilikte Bağkur'a takılanlar grubunu bundan sonra EBT olarak adlandıracağız.

08.09.1999 tarihi  ve öncesi bir tarihta Sigortalı olan, Bağkur yada  Emekli Sandığı mensubu olan kısacası bir sosyal güvenlik kurumuna  bağlı olan bir işyerinde işe girmiş olan herkes aslında bir EYT’dir.

Bağkurlu emeklilikte yaşa takılanlar ile EBT  ise Bağkur’da prim ödemesi gerçekleşmiş olan vei diğer sosyal güvenlik sistemi içerisinde bulunan kurumlarda da  çalışmış ve prim ödemeleri yapılmış  olup(SSK, Emekli Sandığı, Banka Borsa Sandıkları vb.) diğer sosyal güvenlik sisteminde yatırılmış olan prim günleri ile emekliliğe hak kazanmış ancak mevcut Bağkur prim günleri ve borçları nedeniyle emekli olması mümkün olamayan bu borçları öderlerse Bağkurdan emekli olmak durumunda kalacak olan grubu ifade etmektedir.

2018 Yılının Eylül ayında çıkartılmış olan  6552 Sayılı Yasa ile mevcut Bağkur prim borçlarını yapılandırma yoluna gdenler ve taksitlerinin tamamını ödemiş olan kişiler 6645 Sayılı Yasa çıkmış olmasına rağmen Kuruma gidip mevcutta olan Bağkur prim borçlarını sildirme işlemini yaptıramıyorlar ve prim günlerini donduramıyorlar çünkü SGK’nın jullandığı  bilgisayarlar sistemleri bu güne kadar  hiç prim borcu ödememiş kişilerin borçlarını siliyor, günlerini dondurabiliyor fakat yapılandırma taksiti ödemiş olan ya da zaman zaman gidip prim borcu ödemiş olan kişilerin ödemiş oldukları rakamdan kalan gün sayısını hesaplama da hata veriyor.

Yani borcunu taksitlendirmiş olan, taksitlerine ya da prim borçlarına  ödemesini  yapmış olan devlete olan borcuna sadık vatandaşlarımız, diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabii olarak yapmış olduğu prim ödemelerinden dolayı emeklilik hakkı kazanmış olsalar daSosyal Güvenlik Kurumunun  bilgisayar programının altyapısının fiili nu duruma hazır olmaması nedeniyle mevcut borçlarından kurtulamadığı gibi üstüne üstük  birde emekli olamıyor.
Üst tarafta  anlatmış olduğumuz durum için  somut bir örnek vermek gerekirse;

Ahmet Bey 01.02.1967 tarihinde doğmuş ve 04.07.1985 yılında ilk defa SSK’lı olarak  çalışmaya başlamıştır, Ahmet  Bey’in SSK’dan emekli olabilmesi için 25 yıl sigortalılık süresi, 48 yaş ve 5225 ödenmiş prim gününe ihtiyacı vardır. 48 yaşı 2019’de 25 yıllık sigortalılık süresini 2010 da prim gün sayısını da 1999 yılından önce doldurmuş olan Ahmet Bey 2008 yılında başlamış olduğu esnaflık sebebiyle Bağkur’lu olmuş ve zaman zaman Bağkur’a prim ödemesi yapmış, 6552 sayılı yasa ile borçlarını yapılandırmış ve 2 taksit ödemesi yapmıştır.

Ahmet Bey Bağkur günlerini dondurduğunda ve borcunu sildirdiğinde son 7 yıllık prim süresinde eski SSK  primleri fazlaıkta  olduğu için SSK emekliliğine hak kazanabilmektedir. Prim gün sayısını dondurmak, Mevcut Bağkur borçlarını sildirmek ve eski SSK günleri üzerinden emekli olmayı isteyen Ahmet Beye, borcunuzu yapılandırmışsınız ve  2 adet taksit  ödemesi yapmışsınız, birde zaman zaman Bağkur  prim ödemeleri yapmışsınız keşke bu ödemeleri yapmasaydınız o zaman borcunuzun tamamını  direk olarak silerdik, şimdi ise kulanmış olduğumuz bilgisayar programımız sizin bu işleminiz için hata veriyor ve  sizin emekli olabilmeniz için gerekli işlemlerinizi yapamıyoruz, dilekçenizi verin muhtemelen 2016 Haziran ayı içinde programımızın eksiklikleri giderilmiş  olur, emeklilik talebinizi de o zamandan sonra  yaparsınız denilerek Kurumdan gönderilen Ahmet  beyin eski SSK prim günlerinin hepsi 2000 yılından  önceki tarihte olduğu için emekli olursa alacağı emekli aylığı aylık 1300-TL civarıdır.

2016 Haziran ayı için hak etmiş olduğu bu aylığı alamayacak olan ve Sosyal Güvenlik Haklarını sağdan soldan duyma bilgilerle  aramaya giden Ahmet  Beyin maddi bir aylık değeri 1300-TL’yi bulan  mağduriyeti ne olacak? Ahmet Bey Bağkur borçlarını sildirme işlemi için dilekçe verip aynı zamanda emekli olmak için dilekçe verse Sosyal Güvenlik Kurumu  mevcutta Bağkur borçları devam ettiği için emeklilik talebini reddedecek ve Ahmet Beyin adli yollarda hakkını aramaktan  başka çaresi kalmayacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun  bu durum da  olup mağdur olabilecek bütün vatandaşlarımız için gerekli bir çalışmayı yapması ve oluşabilecek hak kayıplarının tamamının önüne geçmesi gerekmektedir, Sosyal Güvenlik Kurumu  bir Devlet kurumudur ve bir Devlet kurumu vatandaşının hakkını kaybetmesine neden olmamalıdır. Gerekli olan düzenleme ivedilikle yapılmalıdır.

Sosyal Güvenlik  Kurumu , yaptıkları her işten masraf alarak vatandaşı mağdur eden bankalara benzemektedir, bankalar da yaptığı işlemler  yasalara aykırı olsa bile vatandaşı mağdur eden işlemleri yapmaktadırlar daha sonrada  vatandaşlara gidin hakem heyetine başvurun ya da dava açın derler, Bankaların yapmış olduğu yasal olmayan işlemler soncunda mağdur olan vatandaş hakem heyetine başvuru yaparsa ya da dava açarsa haklarını geri alabilmektedir ama  başvuru yapmazsa işte tamamen kar amacı güden bankanın bu durum sonunda  almış olduğu haksız masraflar kazanç olarak bankaların yanına  kar kalır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlar için var olduğunu esas amacının vatandaşa hizmet etmek olduğu bilincinden uzak davranarak tamamen kar amacı güden bir işletme davranışları sergilemelerini bırakıp haksız uygulamalara artık bir son vermelidir, mevcut yasalara, imzalanmış olan uluslararası sözleşmelere uygun davranmalıdır çünkü  kurumun esas var oluş sebebi vatandaşa hizmettir.

Yorum Yap: